Friday, May 19, 2017

Segedin 2017


Ćao drugari!

Nikola i ja odlučili smo da počastimo sebe jednim mini putem i tako smo se pre par nedelja uputili ka Segedinu! 

Moram da kažem da nisam imala očekivanja, bilo mi je bitno da se odmorim i napunim baterije za predstojeći ispitni rok. Međutim, stvarno mi se dopao grad!

Krenuli smo iz Beograda i do Segedina smo putovali oko četri sata. Ali, ne brinite. Sam put traje jako krako, ali na granici je bila ogromna gužva pa smo tu izgubili dva sata.

Bili smo smešteni o hotelu Forras, ali o tome ću nešto niže.
Krenula bih od samog grada. 

Segedin je grad u južnoj Mađarskoj. Nalazi se na ušću reke Mureš i Tisu. Reka Tisa ima oblik ugla zbog čega je i ovaj grad dobio ime Segedin(u značenju ugao).
Mene je očarao ovaj grad. 
Jako je čist, uređen, zna se red. Pod tim mislim da su svi objekti unutar grada lepo raspoređeni. 
Najviše nas je zadivila katedrala. Vidi se sa svih strana grada. Visoka je 54m, a kule su visoke 91m. Unutrašnjost katedrale je još lepša, krase je orgulje koje su treće u Evropi po veličini. 
Toliko nam se dopala da smo se dva puta u dva dana prošetali do nje. Takođe, održavao se vašar na koji smo se vratili dva puta. Najviše iz Nikoline želje da  provoza neku vožnju. Iskreno ne znam povodom čega je bio vašar, ali se činilo da je ceo Segedin došao. Kroz strazu koračala je gomila ljudi, sa strane se prodavala hrana, sprecijaliteti, sećerna vuna, neka vrsta peciva i piće. Sve sprave bile su na livadama sa strane. Jako smo se dobro zabavili!Hotel Forras je najpoznatiji hotel.
 Naša soba bila je lepa, prijatna i udobna. Što se tiče čistoće, a to mi je ipak najbitnija stavka, moram da kažem da sam bila razočarana. 
Ali, hajmo na zanimljiviji deo- bazeni i spa. 
Više bazena na jednom mestu nisam videla. Idealno za mlade, starije, porodice. Prilagođeno svima i zagarantvovan je dobar provod. Ima petnest bazena, četri na otvorenom i jedanest na zatvorenom. U skoro svim je topla voda. 
Na nagovor Nikole spustila sam se niz najduži zatvoreni tobogan u Evropi i preživela :D Spuštanje traje čitav minut!
Pored aqua parka u ponudi su: finska sauna, infrared sauna, soba sa aromama, parno kupatilo, slana soba, masaže, pa čak i solarijum... 


Kada smo došli zamalo smo ostali gladni. Tamo uveče gotovo pa ništa ne radi sem Meka. I generalno, nikada im ništa ne radi. Vratila sam se u Beograd bez magneta, a da ne pričam koliko sam se razočarala zbog šopinga jer je Segedin jako dobar upravo u tu svrhu.

Hrana im je super, bilo da je ona u hotelu ili na ulicama, restoranima. Poznati su po gulašu i Pik salami. Preporučujemo restoran ,,Troja" i sladoled u samom centru!
Nadam se da vam se dopao ovaj post, nisam htela mnogo da davim tekstom jer smo vam pripremili video!

Javite utiske!

VIDEO:No comments: