Tuesday, October 11, 2016

Dan u Sremskim Karlovcima


Nakon uspešnog ispitnog roka uputili smo se ka Sremskim Karlovcima.
Falilo nam je svežeg vazduha, sunca, šetnje i opuštene atmosfere pa smo rešili da se 'počastimo' jednim jednodnevnim izletom.

Sam put iz Beograda do Sremskih Karlovca traje svega sat vremena, isti je brzo prošao uz hitove Bjelog dugmeta, Dina Merlina, Sie..


Parkirali smo se i ušetali u centar bez ikakvih očekivanja, a potom se iznenadili. Prvo sam pomislila kako je lepo, videla da je jako čisto, malo, ali opet prelepo. 
Niko nam nije morao reći po čemu su prepoznatljivi-vino i kuglof.  Na svakom ćošku nalazio se vinski podrum, a na sred trga prodavao kuglof.

Nakon obilaska Karlovačke bogoslovije, Saborne crkve koja je posvećena Sv. Nikoli, Patrijaršijskog dvora... Na red je došla i Karlovačka gimnazija

 -Karlovačka bogoslovija-
 -Saborna crkva posvećena Sv. Nikoli-
-Karlovačka gimnazija-

Ušetali smo u školu naivno, a onda...U čudu sam razgledala. Enterijer i eksterijer zgrade nije izgledao kao škola, već na nešto izmedju dvorca i crkve. Obzirom da sam išla u gimnaziju koja je više ličila na zatvor ili ludnicu, ovo je bilo lepo za videti. 
Dočekala nas je preslatka devojka Katarina koja ide u tu školu i uči kineski jezik. Sprovela nas je, pokazala svečanu salu, biblioteku , učionicu, školsko dvoriste i ispričala mnogo zanimljivosti.
Neću Vam mnogo otkrivati za slučaj da poželite posetiti Sremske Karlovce i Karlovačku gimnaziju. Samo ću napisati da se radi o najstarijoj školi u Srbiji. U biblioteci se nalaze fotografije razreda svih generacija, videli smo jednu na kojoj se nalaze dečaci koji su u to vreme mogli da razgovaraju samo na latinskom ili nemačkom sa profesorima i medju sobom. U školi su snimane scene iz filma 'Lajanje na zvezde'.
Cena ulaznice je 100 dinara po osobi.

Direktori škole. Gospodin u donjem levom uglu liči na Leonadra Dicapri-a, jel' da? :D

Nakon obilaska škole bilo je vreme za kafu. Kako nas je vreme poslužilo seli smo u baštu poznatog restorana i uživali u lepom danu. Bilo je opuštajuće i veselo. Veselo zato što su se u pozadini čuli trubači. Veselili su mladence i goste ispred crkve, potom decu koja su bila na ekskurziji a onda i nas. Spontano. Definitivno su nam ulepšali izlet.


 -Fontana 'Četri lava'-

 -Pogled sa Vidikovca na Karlovačku gimnaziju-


Nakon ispijene kafe, uputli smo se ka Vidikovcu, mesto sa koga se pruža pogled na Sremske Karlovce. Najznačajniji deo Vidikovca jeste pozlaćeni krst i skulptura pesnika Duška Trifunovića.
Ovde možete uživati u pogledu i napraviti divne fotografije. Ali, najpre se morate popeti uz preko 200 stepenika. :)

Već uveliko gladni, seli smo u restoran 'Bermet' i uživali u pasti. Moram napisati da nemate veliki izbor restorana ili kafica. U samom centru se nalaze dva-tri restorana i isto toliko kafica i jedan restoran brze hrane.
Punih stomaka i već pomalo umorni uputili smo se ka Beogradu... -Skulptura pesnika Duška Trifunovića-
 -Patrijaršijski dvor-
Nadam se da Vam se svideo post.
Do sledećeg puta, Kiki!:*Post a Comment